view

AnnonsplatsFaradbloggen

Ny övervakning på lösa boliner

22/11 2012

Diagram: Låg andel högskoleingenjörer tar ut examen

Personligt och obehagligt om kött

Äta djur
Jonathan Safran Foer
Norstedts
ISBN 978-91-1-302989-4
Utgivningsår: 2011

Jonathan Safran Foers bok Äta djur börjar oskyldigt, i mormors kök med kyckling och morötter. Han får barn, inser hur fundamentalt ätandet är för våra värderingar, och han beger sig ut på ett tre år långt sökande efter historien om köttet han äter.

Boken är en fruktansvärd uppgörelse med en djurindustri som helt tycks ha gått från att se djuren som levande varelser till att betrakta dem som produkter. En bransch som ”förädlar” hundratals miljarder djur varje år, på ett sätt som i många fall ter sig rent ondskefullt. Men det stannar inte vid en historia om att det är ”synd om djuren”. Foer visar på sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av en djurhållning som gått överstyr.

Han gör det med fasansfulla detaljer från djurfabriker och slakterier – det finns sidor i boken som jag knappt orkar läsa. Men det som får mig att reagera mer på Foers bok än på mycket annat som skrivits och sagts i ämnet är dels hans filosofiska grepp, dels att han så skickligt väver in det personliga. Om lärdomen när han var liten, att man inte gör någon illa – inte ens en stoppad soffa. Om hur hans mormor, som höll på att svälta ihjäl under kriget och fick en köttbit av en vänlig bonde, vägrade äta fläsket eftersom det inte var kosher. Inte ens för att rädda livet: ”Om det inte finns något som har betydelse finns det inte något att rädda.”

Foer visar också att allt inte är elände. Han besöker dem som försöker arbeta med en etisk djurhållning. Samtidigt blir det uppenbart att den typen av produktion inte kan mätta dagens kötthunger.

Äta djur handlar visserligen om den amerikanska djurindustrin. Men Foer framhåller i det svenska förordet att den rutinmässiga grymheten och miljöförstöringen i Sverige sannolikt i många stycken är likadan som den amerikanska; blir det allt mer i takt med att svenskarna ökar sin köttkonsumtion.

Den som med gott samvete vill fortsätta att äta kött bör nog inte läsa Jonathan Safran Foers bok om att äta djur. Just därför bör den läsas.

19/4 2011