view

AnnonsplatsFaradbloggen

Ny övervakning på lösa boliner

22/11 2012

Bokhyllan

Bokomslag

Kul om kvantfysik

8/11 2012

Diagram: Låg andel högskoleingenjörer tar ut examen

Pacemakern snart inte svensk

Den svenska tillverkningen av pacemakrar är på väg att läggas ned.
FOTO: St Jude Medical

En svensk medicinteknisk epok är över: det amerikanska bolaget St Jude Medical lägger ned tillverkningen och det mesta av utvecklingen av pacemakrar i Sverige.
En svensk ingenjör byggde den allra första för drygt 50 år sedan, i nära samarbete med en läkare och en döende patient.
– Det är en uppfinning vi ska vara stolta över, säger St Judes svenska vd Magnus Öhman. Det är tråkigt att vi behöver lämna så mycket.

I slutet av september 1958 kom läkaren och ingenjören Rune Elmqvist ut från en elaffär med några av de allra första kiseltransistorerna som nått Sverige. Två veckor senare hade han byggt världens första pacemaker, som kunde opereras in i patienten. Den var stor som en hockeypuck och innehöll 14 komponenter, gjutna i epoxi. Den räddade livet på en döende man. Den var en av 1900-talets stora medicinska uppfinningar, och bidrog till att göra svensk medicinteknik känd över hela världen.

Dagens pacemakrar är en halv centimeter tjocka, de minsta är inte större än en femkrona. De innehåller sensorer så att hjärtrytmen kan regleras efter behov, och sjukvårdspersonalen kan trådlöst hämta information från patienterna.

Utvecklingen har gått vidare från Elmqvists företaget Elema-Schönander till tyska Siemens, sedan tog bolaget Pacesetter över och till slut St Jude Medical – en koncern med 16 000 anställda, som omsätter över 30 miljarder kronor på försäljning i 100 länder.

Nu lägger St Jude Medical ned den svenska tillverkningen av pacemakersystem och elektroder till dem. 450 av de drygt 600 anställda i Veddesta utanför Stockholm tvingas att sluta.
– Det är tråkigt att vi behöver lämna så mycket, säger Magnus Öhman som är vd för svenska St Jude Medical.

Samtidigt är han glad för att företaget nu satsar på en ny inriktning på sin forskning och utveckling.

Det är inga akuta lönsamhetsproblem som fått St Jude att fatta beslutet.
– Koncernen går bra, säger Magnus Öhman. Men marknaden för pacemakrar har mognat. Vi får inte betalt för nya produkter om de inte har ett stort kliniskt värde. Därför måste vi satsa på att ta stora steg och inte på inkrementella förbättringar.

Den del av utvecklingen som blir kvar i Veddesta kommer nu att riktas in på att utveckla kommunikationen med pacemakrarna och att få fram nya produkter och tjänster ur de mätdata som kan vaskas ur dem.

– Många pacemakerpatienter har en liten apparat på nattygsbordet som tankar över mätdata till en central. Det kan läkaren övervaka och sätta larmnivåer. Det är i det här området vi nu går in. Vi vill bli bättre på att optimera behandlingen för olika patientgrupper, ur all patientdata ska vi ta fram nya funktioner och göra studier man inte kan göra idag.

Tillverkningen kommer att flyttas till företagets anläggningar i Malaysia och Puerto Rico, som enligt Magnus Öhman ”har en bättre kostnadsstruktur”. Flytten beräknas ta ett och ett halvt år.

EXTERNA LÄNKAR

Pressmeddelande från St Jude Medical

Tidningen Ny Teknik utsåg pacemakern till en av 1900-talets viktigaste uppfinningar

Tidningen Ny Tekniks artikel vid pacemakerns 50-årsjubileum 2008

Sus Andersson

13/5 2011