view

AnnonsplatsFaradbloggen

Ny övervakning på lösa boliner

22/11 2012

Bokhyllan

Bokomslag

Kul om kvantfysik

8/11 2012

Diagram: Låg andel högskoleingenjörer tar ut examen

Vetenskapsrådet backar om forskningsfusk

Vetenskapsrådet drar tillbaka sitt utlåtande om att forskaren Suchitra Holgersson gjort sig skyldig till grovt fusk.
Farads JO-anmälan av myndigheten har lett till en internutredning, som gör att myndigheten inte längre vill stå för utlåtandet.
— Det här är naturligtvis mycket pinsamt, säger generaldirektören Mille Millnert.

– Jag är så glad, jag hade gett upp allt hopp, säger Suchitra Holgersson, med rösten full av glädjetårar. Jag har inte fuskat, jag har inte manipulerat.

Att Vetenskapsrådet nu drar tillbaka sitt utlåtande om mycket grov oredlighet i forskning innebär också att hon inte längre hotas av att få sparken.
– Det är så skönt, säger hon. Imorgon åker jag till en konferens i USA, och nu kan jag stå där stolt och med rak rygg.

Efter en drygt ett och ett halvt år lång utredning kom Vetenskapsrådet förra hösten fram till att Suchitra Holgersson skulle ha gjort sig skyldig till mycket grov oredlighet i sin forskning.

Men Farads granskningar har visat att det finns en rad frågetecken kring hur utredningen har hanterats. Och efter en intern granskning drar nu alltså Vetenskapsrådet tillbaka sitt utlåtande. I ett pressmeddelande skriver man om bristande systematik, dålig ordning och otillräcklig dokumentation av arbetet med utredningen.

— Vi säger därmed inte att utredningen är felaktig, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Mille Millnert, däremot att den samlade mängden frågetecken är för stor för att vi ska kunna stå bakom utlåtandet.

— Det här är naturligtvis mycket pinsamt för oss, säger Mille Millnert. Men det viktiga är inte hur vi känner oss, den enskilda personens rättssäkerhet kommer i första hand.

Vetenskapsrådet vill genom att dra tillbaka utlåtandet inte att någon skugga faller på expertgruppens sakkunniga.

— Det är Vetenskapsrådet som har brustit i att upprätthålla en arbetsprocess av den kvalitet man kan förvänta sig av en statlig myndighet, säger Mille Millnert i pressmeddelandet.

Göteborgs universitet, GU, meddelar nu också att Suchitra Holgersson inte längre hotas av avsked.
– Som en konsekvens av Vetenskapsrådets beslut har GUs rektor beslutat att återkalla den begäran om avsked som tidigare skickats in till Statens ansvarsnämnd, säger universitetets kommunikationschef Ann-Charlotte Schützer.
– Den kan inte grunda sig på en rapport som det finns någon som helst osäkerhet kring.2011-09-08 kl 17:41 Ann-Charlotte Schützers titel korrigerad
2011-09-08 kl 17:37 Artikeln har kompletterats med Suchitra Holgerssons kommentar
2011-09-08 kl 16:50 Artikeln har kompletterats med kommentar från Göteborgs universitet

Sus Andersson

8/9 2011