view

AnnonsplatsFaradbloggen

Ny övervakning på lösa boliner

22/11 2012

Bokhyllan

Bokomslag

Kul om kvantfysik

8/11 2012

Diagram: Låg andel högskoleingenjörer tar ut examen

Lööf och Ek nya ministrar

Centerpartiledaren Annie Lööf blir ny näringsminister, EU-parlamentarikern Lena Ek miljöminister, och biträdande näringsminister Anna-Karin Hatt får ny portfölj, med IT- och energifrågorna som sitt område.

På torsdagen meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt en regeringsombildning, med anledning av ledarskiftet i Centerpartiet.

Partiledaren Annie Lööf blir ny näringsminister. Hon kommer att ta hand om de regionala tillväxtfrågorna, men lämna energipolitiken till Anna-Karin Hatt, biträdande näringsminister. EU-parlamentarikern Lena Ek blir ny miljöminister.
– Mitt drömlag i regeringen, säger Annie Lööf.

Att näringspolitiken koncentreras – att hon också tar hand om de regionala tillväxtfrågorna – säger hon ska uppfattas som en tydlig signal. Det ska bli satsningar på innovationskraft och entreprenörskap, ”Sveriges framåtskridande”, enligt Annie Lööf. Hon vill också sätta den enskilde företagaren i centrum, och minska krånglet.
– Den svenska byråkratin är redan smidig ur ett internationellt perspektiv, säger hon, med det ska bli ännu bättre.

Hon vill också se förändringar i de statliga riskkapitalbolagen. Men så mycket mer ger hon inte besked om ännu.
– Jag har varit näringsminister i en halvtimme, svarar hon på frågan om hur hon tänker kring Saab vid torsdagens presskonferens.

Energifrågorna lämnar hon alltså över till Anna-Karin Hatt.
– Maud Olofsson har haft en närmast omänsklig uppgift, säger Annie Lööf. Jag vill ha en mindre portfölj, ha möjlighet att vara partiledare och resa runt i landet.

Anna-Karin Hatt säger att två saker kommer att vara vägledande för henne i energipolitiken: att fortsätta energiomställningen och att värna konsumenternas ställning på energimarknaden.
– Energipolitiken är ett stort, spännande område. Världen, EU, Sverige står inför stora utmaningar.

Även för Lena Ek, som ny miljöminister, kommer energifrågorna att vara viktiga.
– Största miljöhotet är utsläppen av växthusgaser, anser hon, men räknar också upp kemikaliepolitiken och havsfrågorna som viktiga, internationella miljöfrågor.

Lena Ek har suttit i EU-parlamentet sedan 2004, där hon haft flera tungauppdrag. Hon har förhandlat klimatpolitik och kemikalieförordningen Reach. Men hon har också en rad styrelseuppdrag på sin meritlista, i bland annat KTHs och Stockholm Environmental Institutes styrelser.
–Jag prioriterar teknik och innovation, och har mycket kunskap med mig om att samarbeta med universitet och företag.

Sus Andersson

30/9 2011