view

AnnonsplatsFaradbloggen

Ny övervakning på lösa boliner

22/11 2012

Bokhyllan

Bokomslag

Kul om kvantfysik

8/11 2012

Diagram: Låg andel högskoleingenjörer tar ut examen

Vågpark i världsklass får klartecken av EU

Generatorer till Seabaseds vågkraftverk, som ska placeras på havsbotten.
FOTO: Seabased

Uppsalaföretaget Seabased har fått klartecken av EU-kommissionen för ett statsstöd på 139 miljoner kronor. Det innebär att företaget kan börja bygga en av världens största vågkraftparker på den svenska västkusten. Men projektet är redan två år försenat.
- Om det inte blir mer trassel borde de första aggregaten vara färdiga i slutet av nästa år, säger vd Billy Johansson.

- Det här har vi väntat länge på! utbrister Billy Johansson efter beskedet att EU-kommissionen inte har något att invända mot ett svenskt statsstöd på 139 miljoner kronor till Seabased.

Ännu återstår en del formaliteter innan Energimyndigheten kan börja betala ut några pengar. Företaget hoppas kunna komma igång med att bygga vågkraftverk nu i år. Men den ursprungliga planen var att börja 2009.

När hela vågkraftsparken är klar om några år ska den bestå av 420 aggregat och ha en effekt på tio megawatt - det gör att projektet är i klass med de största planerade vågkraftverken i världen just nu.

Seabased kommer att bygga vågkraftparken i två etapper. Den första består av 42 vågkraftaggregat, som delvis kommer att innehålla komponenter från externa leverantörer. Resten blir serieproduktion i den anläggning som företaget är på väg att bygga i Lysekil.

Varje aggregat består av en boj på ytan, som fångar upp vågornas rörelser. Bojen är kopplad till en generator på havsbotten, där själva energiomvandlingen sker. Just det skiljer Seabaseds teknik från flera av konkurrenterna, som har hjärtat i anläggningen vid havsytan, där det är mer utsatt för väder och vind.

Billy Johansson
FOTO Seabased

- De svåraste utmaningarna för vågkraft är övereffekterna och att ta energin till land, säger Billy Johansson. Jag tittade på vågkraft när jag arbetade för ABB, och konstaterade att det är helt övergripande problem. Jag trodde inte alls på vågkraft. Så när jag fick erbjudande om att ingå i styrelsen för Seabased tackade jag först nej. Men man hade övervunnit de två allvarligaste problemen.

I alla fall bådar de tester som gjorts hittills gott. Utanför Lysekil finns ett testområde där den första fullskalebojen lades ut för fem år sedan. Området utökas hela tiden, och nu är en grupp aggregat på väg att anslutas till elnätet.

Samtidigt är vågkrafttekniken fortfarande bara på forsknings- och utvecklingsstadiet: den totala effekten på den nya svenska vågkraftparken motsvarar ett par - tre större vindkraftverk.

Flera andra vågkraftprojekt i världen har de senaste åren haft motgångar i både teknik och ekonomi: antingen stormar som fått kraftverken att sjunka eller moderbolag som drabbats av konjunkturen och därmed lagt ned projekten.

Och det är just det faktum att det är teknik som är dyr och riskfylld att utveckla som gör att EU-kommissionen gett klartecken för ett statsstöd. "Projektet lider av ett marknadsmisslyckande", skriver EUs konkurrensdirektorat i sitt utlåtande.

Direktoratet granskar alla statsstöd som överstiger 75 miljoner kronor, och risken för att de ska snedvrida konkurrensen. Men processen tog betydligt längre tid än vad Billy Johansson föreställt sig.

- Vi trodde att allt skulle vara klart för att starta under 2009, säger han. Vi har i princip stått stilla under den här perioden.

Energimyndigheten bidrar med uppskattningsvis 139 miljoner kronor av den totala projektkostnaden på 340 miljoner för den nya vågkraftparken. Seabased satsar det mesta själva och en del finansieras av elbolaget Fortum.

Det slutliga beslutet är dock ännu inte fattat av Energimyndigheten. Handläggaren Maja Wänström vågar inte ge något exakt besked om när det ska vara klart.

- Syftet är att de ska kunna komma igång så snart som möjligt. Men det är ju en del premisser som ändrats sen Energimyndigheten fattade det ursprungliga beslutet i februari 2010 - tidsramarna, till exempel - som måste beredas.

Projektet fick miljötillstånd sommaren 2010. Och det ska följas noga ur miljösynpunkt, säger Billy Johansson. Vid en studie som gjordes på Uppsala universitets första testpark konstaterades att projektet kunde ha en del positiva effekter på djurlivet: aggregatens fundament fungerar som konstgjorda rev, och det går inte att tråla i en vågkraftpark.

30/11 2011 Maja Wänströms citat har förtydligats.

17/11 2011