view

AnnonsplatsFaradbloggen

Ny övervakning på lösa boliner

22/11 2012

Bokhyllan

Bokomslag

Kul om kvantfysik

8/11 2012

Diagram: Låg andel högskoleingenjörer tar ut examen

Fysikernas nya partikelsnurra igång igen

Champagnen stod redo när partiklar skulle krocka för första gången i den stora, nya partikelacceleratorn LHC.
FOTO: Cern

Efter ett års reparationer har forskare på Cern lyckats få två partikelstrålar att snurra runt i den gigantiska partikelacceleratorn LHC - ett 30-miljardersprojekt som ska efterlikna fysiken vid universums början.

De första partikelkrockarna ägde rum på måndagseftermiddagen.

– De spår vi ser är vackra, och vi är redo för att samla in data på allvar inom ett par dagar, säger LHCs talesperson Andrei Golutvin i ett pressmeddelande.

Partikelkrockarna skedde dock i förhållandevis modesta hastigheter. Energinivån var på 450 gigaelektonvolt – när LHC är i full drift kommer energinivåerna att vara mer än 14 gånger högre. Vid jul hoppas man ha dubblat energin, och att man ska kunna börja kalibrera de experiment som ska göras i acceleratorn.

LHC återstartades i förra veckan, efter att ha varit avstängd i ett år. LHC startades för första gången i september förra året, men fick snabbt problem. Först med en transformator, senare med att helium läckte in i tunneln.

Världens största frys

LHC – Står för Large Hadron Collider – den stora hadronkrockaren – är forskningsinstitutet Cerns hittills största partikelaccelerator. Den går i en cirkel med 27 kilometers omkrets under gränsen mellan Schweiz och Frankrike. Den har kostat tre miljarder euro att bygga, motsvarande omkring 30 miljarder kronor.

Två strålar med partiklar, som exempelvis protoner, skickas runt i en bana i acceleratorn. För varje varv ökas deras energi, tills de nästan är uppe i ljushastigheten. Till slut styrs de emot varandra och partiklarna får frontalkrocka. Förhoppningen är att man ska uppnå ett tillstånd som liknar det vid den stora ursmällen. En rad olika detektorer har byggts för att kunna analysera vilka nya partiklar som bildas. När LHC är i full drift räknar forskarna med att få 600 miljoner partikelkrockar i sekunden.

För att kunna accelerera partiklarna måste de 9300 magneterna i acceleratorn kylas ner till en temperatur mycket nära den absoluta nollpunkten: – 271,3 grader celsius eller 1,9 kelvin.

Hadroner är partiklar som är uppbyggda av de ännu mindre kvarkarna. En grupp hadroner är i sin tur atomkärnans byggstenar: protoner och neutroner. En annan grupp hadroner är de så kallade mesonerna, som består av en kvark och en antikvark, och är extremt instabila.

Sus Andersson

24/11 2009